מערכת רופא קליק | תאריך: 11.10.2023

אחד הטיפולים הכי מורכבים שיש בתחום רפואת השיניים, הוא טיפול השתלות. מדובר על טיפול שתלי שיניים במקום השיניים המקוריות שהיה צורך לעקור או שנפלו מעצמן. מרבית האנשים, באופן טבעי, לא צריכים לעבור טיפול כזה, אך ברגע שהוא נדרש, אזי עליהם לדעת מה השלבים שהם צריכים לעבור וכמובן לבחור איש מקצוע רציני ויסודי שידע לבצע אותו.
טיפול שתלים, נועד כאמור להביא לידי כך שיהיה אפשר להשתיל שתל שן מלאכותי במקום השן הקיימת. לרוב הטיפול נדרש אם שן נפלה כתוצאה מחבלה, היה צורך לעקור אותה כתוצאה מריקבון, זיהום או כל בעיה אחרת. על מנת שלא יווצר חלל באזור, מה שעלול למשוך אליו חיידקים וכן לפגוע ביכולת הלעיסה שלנו, אזי שנהוג להתקין שתל דנטאלי שנוצר במיוחד על פי מבנה הלסת וגודל השיניים. השתל מותקן על גבי העצם של הלסת.
אך מה קורה כשהעצם איננה מספיק חזק או ארוכה עבור השתל? אז יש צורך לבצע תהליך מקדים של השתלת עצם באזור. תהליך זה יכולה להיות בצורות שונות, כאשר הרופא בוחר כיצד ובאיזה גודל יהיה השתל בשביל שיהיה ניתן להשתיל את השתל בצורה נכונה.
מה זו השתלת עצם?
השתלת עצם בלסת נדרשת כאשר העצם המקורית איננה חזקה, עבה או בעלת נפח המאפשר להתקין את השתל בצורה טבעית. אז יוצרים עצם ממקורות שונים ומשתילים את החלק הרלוונטי בשביל שיהיה ניתן להתקין עליו את שתל השן המיועד.
הרופא המטפל יבחן מה נדרש, על פי צילומים ובדיקות אחרות, אז הוא גם יחליט איך בדיוק שתל העצם יהיה בנויה, האם בצורת גוש או בצורה אחרת. השתל עצמו, יהיה עשוי מקולגן מתכלה שתפקידו למנוע מתאים מסוימים לחדור אל רקמת העצם ולפגוע בה. בצורה כזו, התאים של העצם עצמם ייאפשרו לייצר עצם חדשה.
בדרך כלל השתלת עצם נדרשת, כאשר אין מספיק מקום, אין מספק נפח, אין מספיק שטח על מנת להתקין את השתל. זה קורה מסיבות שונות, החל ממחלות חניכיים, זיהומים, דלקות, שימוש בתותבות שסופגות את עצמות הלסתות וכן כתוצאה מזיקנה, אז מבנה הלסת נהיה צר יותר.
היום ניתן למצוא סוגים שונים של שתלי עצמות, הן עצמות מהחי (בני אדם או בעלי חיים), הן עצמות מלאכותיות והן כאלה אשר שייכות למטופל ונלקחות מאזורים אחרים בגוף, כמו למשל, סנטר או חיך. הבחירה בסוג השתל תתבצע על פי הצורך של המטופל, אופי הטיפול ואיכות השתל.
מה חשוב לברר לפני תחילת הטיפול?
טיפול השתלת עצם נמשך שעה, ותהליך ההחלמה והספיגה של העצם מהיר מאוד. לפני שניגשים לטיפול, חשוב לברר, אילו הכנות צריך לעשות לפני ואיך יש להתנהל אחרי, על מנת שיהיה ניתן לשמור על השתל ולהמשיך בתהליך תוכנית הטיפול הכללית.