אם גם אתם אובחנתם כסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול כדאי לבחון עם הרופא או דיאטנית את הרגלי התזונה שלכם. אחד המזונות שהוכחו כגורמים להפחתה של שומנים בדם הם הכוסמת ושיבולת שועל. במחקר שנעשה השנה על אוגרים (Sun, 2019) נמצא כי אכן תזונה עשירה במזונות אלה הפחיתה את רמת השומנים בזכות עיכוב ספיגת הכולסטרול בכבד תוך עידוד הפרשות של שומנים. למזון זה הוכח גם יכולת לסייע בפעולות מעיים ואפילו בחיזוק החיידקים החיוביים במערכת העיכול. יתרונות נוספים נמצאו גם בדגים כמו מקרל, סלמון, סרדינים וטונה המכילים אומגה 3 ומסייעים להפחית את כמות הכולסטרול בדם.
לעומתם, בשר אדום עתיר שומן וכן גבינה צהובה עתירת שומן, איברים פנימיים של עופות כמו כבד, טחול או לבבות, בורקס, ג'חנון ומוצרים שונים המכילים כמות גדולה של שומן יכולים להעלות את רמת הכולסטרול השלילי בגוף.
אחת ההמלצות הנפוצות של דיאטניות לאנשים בעלי כולסטרול גבוה היא הימנע מתחושה של רעב הגורמת לאכילה בלתי מאוזנת. נסו להפוך את הארוחות שלכם לקטנות יותר מבחינת כמות האוכל בכל ארוחה ואכלו כל שלוש שעות. כך, הגוף אינו מגיע לתחושה של רעב בו אתם ממהרים לאכול מרכיבים שונים עליהם הייתם מוותרים לו הייתם שבעים יותר.
בנוסף, מומלץ לנסות להוסיף לתזונה היומית כמות גדולה של ויטמינים. אפשר לצרוך אותם כתוספי תזונה או לצרוך אותם באמצעות ירקות ופירות שונים. פירות הדר עשירים בויטמין C למשל וירקות בגוונים יכולים למלא מגוון רחב של חוסרים בגוף כמו מספר סוגים של ויטמין B וברזל.
חלקנו לא יכולים להיפרד מהמתוקים. שוקולד חלב, עוגיות ועוגות הם חלק מהקינוחים הנפוצים בארוחה. אך, חשוב לזכור כי המתוקים האלה יכולים להוביל לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם. הסיבה שאנחנו נמשכים כל כך למאכלים מתוקים היא העובדה כי הסוכרים עוזרים לשחרר חומר המכונה "דופאמין", מוליך עצבי אשר מביא אותנו לתחושה של עונג. לכן, רבים מעדיפים לאכול סוכרים כאשר הם נמצאים במצב של דיכאון או לחץ. זו גם הסיבה שבמצב של פרידה רבים מאתנו מתנחמים בקופסה של גלידה.
חומר נוסף שמשתחרר בגוף וגורם אף הוא לתחושה של עונג הוא ה"סרוטונין". לכן, רבים מדווחים על "התמכרות" למתוק. מחקרים שנעשו בתחום מציגים תבניות דומות באמת של מכורים לחומרים אחרים המופיעים גם כאשר אוכלים מתוקים בתדירות גבוהה מאד. לכן, נסו ככל האפשר להפחית את רמת הסוכר שאתם אוכלים והתמקדו במזונות בריאים יותר. חשוב לזכור כי גם פירות מתוקים מאד (כמו תות) מכילים סוכרים ועשויים לכלול סכנות דומות.
פעמים רבות אנו מנסים לאכול בצורה בריאה ומאוזנת על מנת לשוות לגוף מראה נאה. אך, בשל דימוי הגוף המושפע ממודלים הכוללים רזון קיצוני מעולם האופנה, רבים מוצאים עצמם מגיעים לרזון קיצוני אשר מסכן את בריאותם. גם כאן שיטת חישוב היחס בין גובה למשקל – הBMI בא לעזרת הרופאים ומסייע לגלות האם מדובר ברזון ״תקין״ או בהרזיה קיצונית אשר עלולה להוות סכנה. ערך ה-BMI נקבע על יד חישוב פשוט של משקל (ק״ג) לחלק לגובה בריבוע (מטרים). ערך BMI מעל 17 נחשב לתקין בעוד ערך BMI מתחת 17 נכנס להגדרה של תת-משקל הדורש התייחסות, בדיקה ולעיתים טיפול רפואי.
לכן, אם אתם רזים במיוחד, חשוב לשים לב ולבדוק את ערך ה-BMI ולהיוועץ ברופא. חשוב לזכור כי הדמות הנשקפת אלינו מהמראה וגורמת לתחושה של "אני שמן/ה מדי" אינה בהכרח השקפה מציאותית. במקרים חריגים עשויים להגיע לאשפוז על מנת לחזור למשקל התקין ומומלץ בחום להמנע מבעיה זו.
לסיכום, התזונה היומית שלנו חיונית לתפקוד יומיומי של תאי הגוף השונים. חשוב לאכול בצורה מאוזנת ולנסות להמנע מכמות גבוהה מדי של שומנים וסוכרים. אם אתם מתלבטים האם התזונה שלכם מאוזנת מומלץ להתייעץ עם מומחי תזונה מוסמכים. נסו למדוד את המשקל והגובה שלכם ולגלות האם ה-BMI שלכם נמצא בטווח התקין או שכדאי לנסות להוריד או להעלות במשקל.
אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.
מ"מ: מקורות, לינק, ISBN 978-0-89042-555-8